Health

Sindromul de canal carpian sau sindromul de tunel carpian

Articol scris de Dr.Shammat Amina Tina, Medic Specialist Chirurgie Plastica, Estetica si Microchirurgie Reconstructiva



Cum se manifestă sindromul de canal carpian?

Simptomele încep cu amorțeli (parestezii) și furnicaturi la nivelul primelor patru degete. Inițial, furnicăturile și paresteziile apar noaptea, cu agravarea lor spre dimineață și dispariția pe timpul zilei.

Ulterior, simptomele devin supărătoare noaptea, adesea trezind pacientul din somn. În acest stadiu, de cele mai multe ori durerea, furnicăturile și amorțelile nu se mai remit pe timpul zilei, devenind permanente. Adesea pacienții scapă lucruri din mână și nu pot realiza mișcări de finețe. În final este afectată funcția motorie a zonei inervate de nervul median, care se traduce prin scăderea masei musculare la nivelul eminetei tenare și scăderea fortei.

De foarte multe ori, sindromul de tunel carpian apare bilateral, afectând ambele maini.


De ce apar durerea, furnicăturile și paresteziile noaptea?

Pacientul fiind in poziție culcat, sângele de la nivelul membrelor inferioare este redistribuit spre spre superior, cu creșterea fluxului sanguin la nivelul mâinilor.

Nervul median fiind deja în suferință în canalul carpian, devine astfel și mai “sufocat” prin edemul dat de redistribuirea fluidelor la nivelul membrelor superioare. Astfel, simptomatologia se agravează pe timpul nopții, durerea și paresteziile fiind mai supărătoare decât pe parcursul zilei. Cel mai adesea pacienții tind să scuture mainile, gest prin care simptomele dispar sau se ameliorează pe moment.

Scuturând mâna, vasele dilatate sunt golite, asfel presiunea asupra nervului median scade și implicit durerea și furnicăturile se estompează.

Cum se stabilește diagnosticul de sindrom de canal carpian?

Diagnosticul este relativ ușor de pus de către un medic cu experiență în chirurgia mainii. Există și o serie de teste care pot fi efectuate in cadrul consultației, pentru a evidenția prezența sau absența suferinței nervului median.

În cazul în care suspiciunea pentru diagnosticul de sindrom de canal carpian este înaltă, vom avea nevoie de studii de conducere nervoasă. EMG – electromiografia, VCN– viteza de conducere nervoasă, analiza amplitudinii și a latenței asupra nervului median sunt date obligatorii pentru diagnosticul de sindrom de tunel carpian.

Aceste investigații furnizează informații importante despre gradul de afectare al nervului median, cu impact asupra tehnicii chirurgicale.


Care este tratamentul sindromului de tunel carpian?

În stadiile foarte incipiente ale sindromului de tunel carpian,

metodele conservatorii pot oferi o ameliorare temporară a simptomatologiei, dar nu garantează absența recurenței sau stagnarea evoluției afectării nervoase.

Tratamentul de elecție în sindromul de tunel carpian este intervenția chirurgicală, singura capabilă să elimine compresia care există asupra nervului median.

Ce presupune intervenția chirurgicală?

Intervenția de decompresie a nervului median în canalul carpian se realizează sub anestezie locală. Tehnica pe care o practic in decompresia nervului median în tunelul carpian este minim invazivă, cu un rezultat estetic foarte bun în ceea ce privește aspectul final al cicatricii.

Ce se întâmplă dacă nu ma operez?

Intervenția chirurgicală este singura metodă prin care se eliberează nervul median din strâmtoarea elementelor înconjurătoare. Netratat la timp, nervul median suferă leziuni ireversibile.

Recunoașterea bolii la timp, diagnosticarea precoce și intervenția în faza incipientă, asigură o recuperare rapidă, cu dispariția durerilor.

Ce este tunelul carpian?

Este un canal care leagă antebrațul de mână, fiind mărginit dorsal de oasele carpiene și palmar de un ligament, numit și ligamentul carpal transvers sau retinaculul flexorilor.

Ce elemente traversează prin canalul carpian?

Tunelul carpian este străbătut de 9 tendoane flexoare și nervul median.


Ce este nervul median?

Nervul median este un nerv periferic care ia naștere din plexul brahial și traversează membrele superioare pe toată lungimea acestora.

Este un nerv mix, având două tipuri de fibre, senzitive și motorii. Fibrele senzitive oferă sensibilitate la nivelul policelui, indexului,

mediusului, precum și jumătății laterale a degetului inelar. Fasciculele motorii inervează o parte din mușchii eminentei tenare, precum și doi muschi lumbricali laterali.


Care este mecanismul prin care apare sindromul de canal carpian?

Fiind vorba de un tunel inextensibil prin care trec mai multe elemente, orice modificare în volum a elementelor care îl traversează sau orice scădere în dimensiune a canalului prin diverse mecanisme (edem, compresiune externă, etc), determină suferința nervului median, prin compresia acestuia, precum prinderea lui intr-o menghină.

Care sunt cauzele sindromului de tunel carpian?

De cele mai multe ori nu poate fi identificată o cauză directă, fiind considerată o boală idiopatică, adică de cauze necunoscute .

Au fost incriminați mai multi factori favorizanți de apariție a acestei patologii, printre care anumite poziții ocupaționale, precum folosirea îndelungată a mouse-ului și a tastaturii sau microtraumatismele repetate.

Diverse boli ale țesutului conjunctiv precum mixedemul, lupusul eritematos sistemic, scleroza multiplă sistemică, artrita reumatoidă pot contribui la apariția sau agravarea sindromului de tunel carpian.

S-a constatat o incidență mai crescută a sindromului de canal carpian la pacienții care suferă de diabet zaharat, gută, diverse infecții precum tenosinovita tuberculoasă sau lepra.

Malformațiile congenitale sau diverse variații anatomice ale tendoanelor care traversează canalul carpian sau ale nervului median, sunt alte cauze secundare de apariție a sindromului de tunel carpian.