Ce este tiroidita autoimună?
Tiroidita cronică autoimună, cunoscută și sub denumirea de tiroidită Hashimoto, este o afecțiune endocrină frecventă. Aceasta afectează până la 12% din populație. În special, femeile aflate în perioada fertilității sunt afectate. Prevalența este evidentă, cu un raport femei/bărbați de 9/1. Tiroidita Hashimoto este, alături de diabetul zaharat tip 1, cea mai obișnuită boală autoimună. Este, de asemenea, principala cauză de hipotiroidism la copii și adolescenți. Această afecțiune necesită o gestionare atentă. Impactul asupra funcției tiroidiene este semnificativ. De asemenea, influența sa afectează calitatea vieții pacienților din aceste categorii de vârstă.
Cauzele tiroiditei autoimune
Tiroidita Hashimoto este o afecțiune autoimună complexă. Aceasta are la bază o varietate de factori declanșatori. Excesul de iod este unul dintre aceștia. De asemenea, stresul acut și cronic joacă un rol semnificativ. Infecțiile virale și expunerea la substanțe toxice sunt considerate importante. În procesul bolii, sistemul imunitar produce anticorpi. Acești anticorpi atacă glanda tiroidă. Glanda este percepută greșit ca fiind un țesut străin. Există o predispoziție genetică în apariția acestei afecțiuni. Este frecvent ca mai mulți membri ai aceleași familii să sufere de tiroidită Hashimoto. Mama, fiica și nepoata pot fi afectate. O investigație amănunțită a membrilor familiei este esențială. Aceasta este importantă mai ales pentru cele de sex feminin.
Factori contribuitori în tiroidită
Asemenea altor boli autoimune, tiroidita autoimună nu este declanșată de un singur factor, ci de o combinație de elemente care favorizează apariția bolii:
- Sexul. Femeile sunt afectate mult mai frecvent decât bărbații (raport 7:1).
- Vârsta. Boala poate să apară la orice vârstă, inclusiv la copii, dar este mai frecvent întâlnită la vârsta medie.
- Factori genetici. Riscul de a dezvolta boala este semnificativ mai mare în cazul persoanelor cu antecedente familiale de boli autoimune tiroidiene sau alte afecțiuni autoimune.
- Coexistența cu alte boli autoimune, cum ar fi poliartrita autoimună, lupusul eritematos sistemic și diabetul zaharat tip I, crește probabilitatea apariției tiroiditei autoimune la același pacient.
- Expunerea la radiații externe mărește riscul de apariție a tiroiditei autoimune.
Simptome ale tiroiditei autoimune
Manifestările clinice ale tiroiditei autoimune evoluează treptat. Aceste manifestări sunt strâns legate de gradul de hipotiroidism. În rândul femeilor tinere, testarea funcției tiroidiene este obișnuită. Aceasta este importantă mai ales înainte de sarcină. Se testează și nivelul anticorpilor antitiroidieni. Anticorpii incluși sunt anti-peroxidaza tiroidiană (ATPO) și anti-tireoglobulină (ATG). Aceste teste sunt parte din screening.
Prezența anticorpilor în condiții de funcție tiroidiană normală nu generează simptome specifice. Totuși, în formele cu mărirea volumului tiroidian, pot apărea simptome. Acestea includ disconfort cervical spontan sau la înghițire. De asemenea, poate apărea o senzație de tensiune la nivelul gâtului. Simptomatologia caracteristică este asociată cu gradul de distrugere a celulelor tiroidiene. Aceasta se instalează treptat și este specifică hipotiroidismului. Simptomele includ sensibilitate crescută la frig și dureri musculare. Pacienții pot experimenta tensiune musculară și rigiditate articulară. De asemenea, sângerările menstruale pot fi abundente și prelungite. Alte simptome includ dificultăți de memorie și concentrare. Stările depresive și constipația pot fi, de asemenea, prezente. În plus, poate exista o creștere moderată în greutate din cauza retenției de lichide.
Diagnosticul tiroiditei autoimune
Identificarea tiroiditei autoimune se bazează pe detectarea unui nivel crescut de anticorpi tiroidieni, cu sau fără modificări ale nivelurilor hormonilor tiroidieni și ale hormonului de stimulare tiroidiană (TSH).
Investigarea cu ecografie tiroidiană completează imaginea clinică și de laborator, evidențiind modificări ecografice difuze sau nodulare în structura tiroidiană, ca urmare a procesului inflamator.
Recomandări de tratament în tiroidita autoimună
În cazul prezenței anticorpilor, în absența simptomelor, nu este necesar un tratament substitutiv cu hormoni tiroidieni. La Vestmed, pacienților li se recomandă monitorizarea anuală a funcției tiroidiene. Tratamentul este inițiat atunci când apare disfuncția tiroidiană, manifestată inițial prin creșterea valorilor TSH. Conform noilor recomandări internaționale, tratamentul nu este necesar în stadiul subclinic (cu niveluri normale ale hormonilor tiroidieni și cu TSH ușor sau moderat crescut) la adulți. Excepție fac femeile de vârstă fertilă care doresc să rămână însărcinate; acestea ar trebui să primească tratament chiar în faza subclinică și să fie monitorizate atent, în special în primul trimestru de sarcină, având în vedere importanța hormonilor tiroidieni materni pentru dezvoltarea normală a sistemului nervos embrionar.
Prognostic tiroidită autoimună
Prognosticul în cazul tiroiditei autoimune este favorabil atâta timp cât pacientul este supus monitorizării funcționale. Deși mulți pacienți primesc diagnosticul cu privire la natura cronică și aparent incurabilă a bolii, administrarea tratamentului corespunzător și monitorizarea adecvată pot menține calitatea și durata vieții în limite normale. Există cercetări care sugerează că adoptarea unei diete fără gluten ar putea reduce nivelul autoanticorpilor și ar contribui la prelungirea perioadelor non-terapeutice. Cu toate acestea, aceste studii nu au o putere statistică semnificativă și nu sunt universal acceptate. Suplimentele cu seleniu au arătat, de asemenea, o reducere a nivelului de autoanticorpi în aproximativ 40% din subiecți. Vitamina D, recunoscută pentru rolul său imunomodulator, poate fi suplimentată în dietă, având în vedere că deficitul ei este prezent la peste 80% dintre români. În general, adoptarea unui stil de viață sănătos, incluzând o alimentație echilibrată, activitate fizică și evitarea exceselor de alcool și tutun, poate contribui la ameliorarea majorității disfuncțiilor asociate.
Apelează la specialiștii Vestmed
Restabilește echilibrul hormonal cu Vestmed! Programează-te acum pentru un consult endocrinologic complet și beneficiază de expertiza specialiștilor noștri. Controlul endocrinologic, interpretarea analizelor medicale și recomandările personalizate sunt doar câteva dintre serviciile noastre. Alege îngrijirea de calitate la Vestmed!