Uncategorized

Trigger finger sau degetul în resort

Articol scris de Dr.Shammat Amina Tina, Medic Specialist Chirurgie Plastica, Estetica si Microchirurgie Reconstructiva

Cunoscută și sub denumirea de tenosinovită stenozantă este o patologie ce afectează tendoanele mâinii care îndoaie degetele, adica tendoanele flexoare

Cum se manifestă?

Manifestarile care apar depind de stadiul în care se afla afecțiunea. Încep cu durere la mișcarea degetului afectat, urmată de blocajul intermitent al degetului. Ulterior se produce blocajul complet al acestuia, fiind necesară “tragerea” degetului cu mâna sănătoasă pentru a reveni în extensie. Cel mai adesea apare un nodul la nivelul palmei, determinat de îngroșarea tendoanelor și a scripeților.

Ce cauzează aceasta patologie?

Tendoanele traversează în drumul lor o serie de canale osteofibroase, compuse din scripeți. În această afecțiune este implicat scripetele A1. Între tendoanele flexoare și scriptele A1 apare un conflict care împiedică culisarea normală a tendoanelor prin canal, acesta fiind prea îngust. Poate fi asemănat unui fir împletit trecut printr-o ureche de ac insuficient de mare, care se “agață” cu fiecare trecere, dezvoltând ulterior un nodul care îl blochează . 

Care sunt factorii de risc?

Femeile sunt mai frecvent afectate decât barbații, cu un raport femei/bărbați de 2/1. Este asociat cu boli precum diabetul zaharat, guta, boli renale, boli reumatice, tumori sinoviale.

 Ce variante de tratament există?

Tratamentul nechirurgical poate fi realizat în stadiile precoce ale bolii și include infiltrații locale și imobilizarea pe atelă.

Tratamentul chirurgical este cel mai eficient, cu redobândirea imediată a mobilității degetului afectat. 

Intervenția chirurgicală se realizează în anestezie locală și presupune eliminarea conflictului dintre scripete și tendon.